Skip navigation

| Petr Uhlíř

 

Oblíbenost INSPIRE hackathonů neustále roste, a tak již po několikátý rok se koncem ledna konal další Prague INSPIRE Hackathon. Hlavní témata pro letošní ročníku byla digitální inovační centra, pozorování Země a umělá inteligence pro rozvoj venkova a regionální rozvoj, zemědělství a dopravu.

3 FÁZY HACKATHONU

  1. Call for Digital Innovation Hubs * (DIHs) - Majitelé DIH mají šanci zaregistrovat svůj DIH, který by používali hackathonové týmy. To zahrnuje podání až 3 výzev, které by měly řešit hackathonové týmy.
  2. Vzdálená fáze - Tato část byla otevřena každému, kdo má zájem o připojení k hackathonu. Po registraci  účastníci tvořili týmy a řešili některé z výzev předložených majiteli DIH. 
  3. In-situ Stage - tato fáze zahrnuje hackování na místě, prezentaci výsledků a slavnostní předání cen. 

Letošní ročník Prague INSPIRE Hackathon 2020 měl za poslední roky nejvyšší účast. Celkem se registrovalo 13 týmů s mezinárodní účastí, které řešily velmi zajímavá témata. Po tří denním maratonu přišlo na řadu vyhodnocení výsledků a vyhlášení vítězů.  Členové poroty - Bente Lilja Bye, (Plan4all, Norsko), Joaquin Reyes (GSA, Česká republika / Španělsko), Runar Bergheim (Avinet, Norsko) a Jana Pavlíka (CULS - Ústav informatiky, Česká republika) vyhlásili následující vítěze Pražský INSPIRE Hackathon 2020:

1. místo: Team 6 - Použití algoritmů AI pro definování hranic zemědělských polí na základě Sentinel 2 / Jan Horák, Ondrej Kaas, Hana Kubickova
2. místo: Team 12 - Testování nového datového modelu pro Open Land Use / Jan Chytry, Dmitrii Kozuch
3. místo: Team 7 . Testovací možnosti dat Sentinel 1 pro predikci výnosu / Jana Seidlová, Iva Batrlova, Jirka Kvapil

Výsledky všech týmů byly prezentovány taktéž na čtvrtečním workshopu věnovaném velkým a otevřeným datovým a inovacím centrům v zemědělství, dopravě a rozvoji venkova, kde publikum mělo možnost vybrat vítězný tým, který tak získal cenu veřejnosti. Detekce hranic týmu 6 pomocí AI byla vyhlášena opět jako vítězná!