Skip navigation

| Petr Uhlíř

VIDEO - Finální série webinářů projektu EUXDAT: E-infrastruktura EXUDAT
 

 

Včera začala finální série webinářů projektu EUXDAT webinářem věnovaným e-infrastruktuře EUXDAT. Pokud jste jej zmeškali, máme video záznam, takže si jej můžete prohlédnout hned teď!

Během webináře byl vytvořen dotazník za účelem získání zpětné vazby publika. Pokud vás zajímá infrastruktura Euxdat a chtěli byste ji v budoucnu vyzkoušet a používat, vyplňte prosím tento dotazník. Děkujeme vám za účast!

Nadcházející webináře:

Pilots’ session 1 – 22. 10. 2020, 2:30 PM CEST
Pilots’ session 2 – 23. 10. 2020, 10:30 AM CEST

Program webináře o e-infrastruktuře EUXDAT, který se konal dne 19. října 2020:

Úvod do Série EUXDAT Webinářů. Karel Charvát (CoO)

Úvod do série webinářů, účel webinářů a zavedení dotazníku EUXDAT

Green Deal, Destination Earth and EUXDAT. Nieto De Santos, Francisco Javier (ATOS)

Tento webinář popisuje hlavní rysy e-infrastruktury EUXDAT a analyzuje hlavní témata definovaná v poslední iniciativě EK se zaměřením na Green Deal. Vysvětlíme, jak může EUXDAT přispět k vizi Evropské Komise a jaké funkce mohou výzkumní pracovníci a odborníci využívat, aby se usnadnila realizace navrhovaných myšlenek a konceptů.

EUXDAT platforma pro koncové uživatele. Anne Haugommard, Fabien Castel (ATOS France)

V této relaci  se představí funkce platformy EUXDAT nabízené na web rozhraní. Přehled komponent platformy a hostování architektury e-infrastruktury, datového katalogu, vývojového prostředí pro vývoj nových algoritmů s přidanou hodnotou pomocí datových konektorů a knihoven geoprocesingu.

The orchestrator, parallelization, monitoring, and accounting in EUXDAT. Jesus Gorroñogoitia Cruz,  Paolo Marangio (ATOS Spain)

Tento webinář představuje architekturu implementovanou pro správu základní infrastruktury EUXDAT, takže je možné snadno využívat cloudové a HPC zdroje v doméně zemědělství. Představí různé zúčastněné komponenty (orchestrátor, monitorování, účetnictví, správce dohod o úrovni služeb) a způsob jejich připojení. Ve webovém semináři vysvětlíme poskytované funkce a způsoby jejich použití. Vysvětlíme také, jak jsme paralelizovali jeden ze scénářů EUXDAT a jak je možné jej spustit prostřednictvím popsaných komponent.

Parallelizing with Python-MPI. Jose M. Montañana (HLRS)

Množství dat dostupných pro aplikace geoprocesu se v posledních desetiletích exponenciálně zvyšuje, stejně tak jako velikost problémů, které je třeba vyřešit, což vyžaduje zvýšení výpočetních schopností. Abychom toho dosáhli a zkrátili dobu výpočtu, byly vyvinuty podpůrné nástroje, které usnadňují distribuci úkolů mezi více uzlů zpracování. V této relaci se zaměříme na úvod k tomu, jak používat Python-MPI. Umožňuje paralelizaci stávajících aplikací pro jejich provádění v HPC a v cloudu.

Diskuze a analýza. Karel Charvát (CoO), Jorge Lopez (ATOS)